blog
Μη κατηγοριοποιημένο

Θόλωσε το μάτι μου, μήπως είναι καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι το θόλωμα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Πρόκειται για τον φακό που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, ο οποίος ρυθμίζει και την εστίαση του ματιού. Μέσα από αυτόν περνά το φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Με την πάροδο των ετών αλλάζει η σύνθεσή του, με αποτέλεσμα να θαμπώνει, και η όραση να μειώνεται. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τον λεγόμενο γεροντικό καταρράκτη που είναι και ο πιο συχνά εμφανιζόμενος. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις καταρράκτη που οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες ή ακόμα και σε πιθανό τραυματισμό του ματιού.

Όταν ο καταρράκτης δημιουργεί δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων ο γιατρός θα συστήσει εγχείρηση, με σκοπό να αντικατασταθεί ο θολωμένος φακός -ο καταρράκτης – με έναν τεχνητό φακό μέσα στο μάτι, ώστε να βλέπετε καλύτερα.

Εάν δεν προχωρήσω στην επέμβαση καταρράκτη, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

 

  • Εάν είστε ευχαριστημένοι με την όραση σας όταν φοράτε τα γυαλιά σας, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό σας.
  • Εάν δεν αφαιρέσετε τον καταρράκτη σας η όραση σας θα παραμείνει η ίδια η και θα χειροτερέψει. Πιθανή αναμονή θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οπτικής οξύτητας. Η εγχείρηση θα γίνει πιο δύσκολη εάν η οπτική σας οξύτητα πέσει στο επίπεδο που να αντιλαμβάνεστε μόνο το φως.

 

Ποια είναι συνήθως τα ποσοστά επιτυχίας;

Περίπου 95 % των ασθενών έχουν καλύτερη όραση μετά την εγχείρηση, εκτός και αν έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως διαβήτη, γλαύκωμα, γεροντική εκφύλιση της ωχράς ή άλλη πάθηση του κερατοειδή ή του αμφιβληστροειδή.

Πώς γίνεται η εγχείρηση στο μάτι;

Η εγχείρηση διαρκεί συνήθως 20 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο.

  • Η συνηθισμένη μέθοδος αφαίρεσης του καταρράκτη γίνεται με υπερήχους και ονομάζεται φακοθρυψία.
  • Η αναισθησία που χρησιμοποιείται για την εγχείρηση καταρράκτη είναι τοπική και σπανίως γενική και συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

 

Θα πονάω μετά από το χειρουργείο καταρράκτη;

 

  • Σε περίπτωση που υπάρχει πόνος μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη (DEPON).
  • Συνήθως ο πόνος περνάει μετά από 1 με 2 ημέρες.
  • Είναι φυσιολογικό μετά την εγχείρηση να αισθάνεστε μικροενόχληση όπως φαγούρα, τσίμπλιασμα,δακρύρροια αίσθημα βάρους.
  • Η διαδικασία της επούλωσης διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

 

Θα χρειαστώ γυαλιά μετά την επέμβαση;

Πριν από την εγχείρηση γίνονται κατάλληλες μετρήσεις για την επιλογή του ενδοφακού. Συνήθως η πρόβλεψη αποσκοπεί στην καλή όραση για μακριά. Παρόλα αυτά μετά την εγχείρηση σχεδόν πάντα χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά για μακριά και καινούργια γυαλιά για κοντά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *